13 Aralık 2007 Perşembe

AFYON HAŞHAŞLISI VE AFYON YOLCULARI:))

Babacimden bahsetmişken, Afyon'dan ve yemeklerinden bahsetmemek olmaz diye düşündüm:)) Canım Babaci'm Afyon'lu, dolayısıyla haşhaş bizim mutfağımızın vazgeçilmezlerindendir.Afyon'un ünlüleri çoğunuzun bildiği gibi; haşhaş(haşgeş), sucuk, kaymaktır. Tabii bir de Kale'si ve termal suları var:)) Haşhaşı yolu Afyon'a düşenler, marketlerde de bulunan, paketler halinde satılan Haşhaş ezmesinden alarak temin edebilirler.

Annem göçmen olmasına rağmen babaannemin ve halamın yol göstericiliğinde, bayağı bir Afyon mutfağını öğrenmiş:)) Babaannemin vefatından sonra, el halama geçti haliyle:))

Ben biraz akraba yoksunuyum maalesef:)) Bir tek halam ve onun 3 çocuğu var akraba statümde:)) Annem ise tek çocuk:)) Çekirdekten küçük bir aileyiz anlayacağınız:))

Neyse, nereden nereye geldim. Halam çok güzel haşgeşli(Afyon ağzıyla) çörek yapar. Bize her gelişinde ısrarla yaptırır, 1 büyük tepsiyi siler süpürürüz:)Hepimize yağlı ve hamurişi yasak olmasına rağmen:))

Yalnız bu çöreğin maalesef belirli bir ölçüsü yok, tam el ayarı, göz kararı denilen bir durum yani:) Halama telefon ettim tarifin tamamını almaya ama ne yazık ki istediğim ölçülere kavuşamadım.Ama yaklaşık ölçüleri yazacağım, denemek isteyenler biraz da el ayarlarına güvenmek zorundalar.

Çok iyi bildiğim 1-2 şey varsa; çöreğe ne kadar çok süt koyarsanız, o kadar pamuk gibi oluyor ve, yağdan kaçınmamanız gerektiği:))

Bu arada; bu kadar Afyon demişken, ben 10 gün kadar Afyon'a termal tesislere kaçıyorum:)) Termal sularda huzur ve şifa bulmaya.....Aralarda yine uğramaya çalışacağım ama eğer ki uğrayamazsam; Herkese şimdiden İyi Bayramlar!!!

Haşhaşlı Çörek

1 yumurta
1 yemek kaşığı yaş maya
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 kilo un
ve yeterince ILIK süt

1 paket haşhaş ezmesi
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı toz şeker
Ayrıca, hamuru açmak için sıvı yağ ve üzerine sürmek için 1 yumurta sarısı


Unun ortasını havuz gibi açın, elinizle parçaladığınız yaş mayayı göbeğe koyun.
Üzerine ılık sütü yavaş yavaş ekleyin, tuz ve şekeri ilave edin. Yumurtayı da biraz çırparak ilave edin.
Elinize çok yapışmayacak bir hamur elde edene kadar, süt eklemeye devam edin.
Hamurunuzu sıcak bir yerde mayalanmaya bırakın. Yaklaşık 1 saat kadar beklemek yetecektir.
Bu arada, haşhaş ezmesini sıvıyağ ile "açın". Yani koyuca bir kıvamda olan haşhaşı, yağ ile karıştırarak, yumuşatın.Şekeri de ilave edin.
Mayalanmış olan hamuru un serpiştirdiğiniz tezgaha alın, sıvıyağ ile yağlayarak açın. Hamur mayalı olduğu ve pişerken de kabaracağı için, ince açmaya çalışın. Yoksa çörekleriniz kalın olur:))
Açmış olduğunuz hamurun üzerini sıvıyağ ile yağlayın, haşhaşlı karışımı hamurun her yerine sürün ve rulo yapın.
Rulo yaptığınız hamuru yaklaşık 4 parmak genişliğinde kesin, üzerlerine yağ sürün ve tepsiye dizin.
Tepside de 1 saat kadar mayalandırın, en üstüne yağlı yumurta karışımı sürün ve 200C'de üzerleri kızarana kadar pişirin.

Herkese Afiyet Olsun............

12 yorum:

NiNo dedi ki...

blog mansette gordum yettim geldim
ellerine saglik canim
nefis gorunuyor

sevgiler
kisssXXX

Kuaybe dedi ki...

Aşkolsun biz de varız ya akrabalar arasında :))

Allahtan kayınvalidem yeni gitti, yoksa çok cnım çekerdi valla..

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

nino'cum, her zaman beklerim, hep gel emi
Kuaybe'cim, siz benim geç bulduğum akrabalarımsınız))
Kusura bakma yazmamışım sizi-))
Getiririm sana ben canım,
Sevgiler....

sekergibi dedi ki...

canım
beraber görev yaptığım bir arkadaşım vardı.
ikimizde bir köyde aynı zamanda göreve başlamıştık.
çok acemi çok bilgisizdik
ama çok azimliydik. birbirimize çok yardımımız dokundu. bütün meslektaşlarım bir yana öğretmenlik hayatımda onun yeri başkadır.
senin babaci gibi ne zaman başım sıkışsa yardımıma o koşardı. neden anlattım bunları
çünki arkadaşım afyonluydu ve afyon deyince aklıma hep o gelir.
ellerine sağlık lafa daldık çöreklerden almayı unuttuk.

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Mmmmmm bayılırım çok lezzetli görünüyor, çok...

Unknown dedi ki...

Küskünlerin barıştığı, sevenlerin bir araya geldiği, rahmet ve şefkat dolu günlerin en değerlilerinden olan kurban bayramın kutlu olsun... Ailen ve sevdiklerinle daha nice bereketli, sağlıklı ve huzurlu bayramlar dilerim…

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Sevgili Şeker Gibi'm,
Hemşehrilerim gerçekten de yardımsever ve gani gönüllüdürler:)) Buyur canım çöreklerden, Afiyet olsun:))
Sevgiler.....

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Burçin'cim,
Ziyaretin her zaman ki gibi yine beni çook mutlu etti:))
Teşekkür ederim canım,
Sevgiler....

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Sevgili Yeşil Kivi,
Ziyaretin ve iyi dileklerin için çok teşekkürler:))
Her zaman gel e mi?
Sevgiler..

NiNo dedi ki...

nice mutlu bayramlara canim

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Didem'ciğim,
Mutlu, huzurlu ve bol lezzetli güzel bir bayram diliyorum.
Sevgiler,

Ferah Gülşen dedi ki...

Didem'cim tatail nasil gidiyor. Gider ayak yine dokturmusun. Eline sağlık. Nice mutlu bayramlar diliyorum. Sevgiler,