29 Şubat 2008 Cuma

PORTAKALLI - GOFRETLİ PASTA

Şeker hamurlu pasta ve kurabiyeler furyasından sonra, araya bir de hafif bir pasta eklemek istedim. Bu pastanın görüntüsünü bir dergide gördüğümden beri hep aklımda, ama aklımda olan başka bir şey de, içini kesinlikle değiştirmem gerektiğiydi:)) Tamamen kendi damak tadıma göre bir krema hazırladım,iyi ki de öyle yapmışım çünki; tüm tadanlar tarafından da çok beğenildi..



Pandispanyası ve kreması missss gibi portakal kokan, çok hafif bir pasta, üzerindeki gofretler ise, hem lezzet, hem de görsellik açısından çok yakıştı.. Tarifin pandispanyası Leziz dergisinden, kalanlar Rapunsel reçeteleri:))



Pandispanya:


3 yumurta

1 su bardağı toz şeker

1/2 su bardağı zeytinyağı

1 su bardağı portakal suyu

1 paket kabartma tozu


1 paket vanilya

2 su bardağı un


1 su bardağı pirinç unu



Yumurta, şeker ve vanilyayı bir karıştırma kabında 5 dakika kadar çırpın. Zeytinyağı ve portakal suyunu ilave edin. 1 dakika daha karıştırın. Unu eleyin, pirinç unu ile harmanlayın, sıvı karışıma ağır ağır ekleyin. Kabartma tozunu da ekleyin ve pürüzsüz bir hamur olana kadar karıştırın. Yağlanmış, kelepçeli kek kalıbına boşaltın. 180 C fırında 30-35 dakika kadar pişirin. Pişen kekinizi, ılınınca kalıptan çıkarın, 3 kata bölün. Ayıtdığınız katları sütle iyice ıslatın.



Krema:


1 yumurta sarısı

2 bardak süt

3 bardak portakal suyu

2 yemek kaşığı un

1 portakal kabuğu rendesi

1 çay bardağı şeker

1/2 paket vanilyalı puding

1 yemek kaşığı tereyağ

1 paket vanilya

5 dilim konserve ananas

15 - 20 tane rulo gofret


Yumurta sarısı, şeker, süt, portakal suyu, un ve portakal kabuğu rendesini bir tencerede çırpın.
Tencereyi ocağa yerleştirin, orta hararetli ateşte, devamlı karıştırarak pişirmeye başlayın. Vanilyalı pudingi ekleyin, çırpmaya devam edin. Kaynamaya başlayınca, ateşi kısın, vanilya ve tereyağını da ekleyin, 3-5 dakika daha pişirin. Aralarda karıştırarak soğutun.



Pandispanya katlarının arasına soğutulmuş krema sürün, ananasları doğrayıp aralara ekleyin.

En üst kata da kremadan sürün.



Gofretlerin 10 tanesini elinizle ufalayın, pastanın kenarlarına yapıştırın, kalanları da ortadan ikiye keserek üstüne dizin. Pastanızı 1 saat kadar buzdolabında bekletin ve servis yapın...



Afiyet Olsun......

22 Şubat 2008 Cuma

BEYAZ ÇİKOLATALI - BÖĞÜRTLENLİ CHEESE CAKE

Çok yoğun geçen bir hafta ve bu yoğunluktan çok mutlu olan Rapunsel'den, kardeşi için yapılmış harika bir cheese cake tarifi:)))) Tarif sıklıkla başvurduğum, Anne Willan'ın Çikolatalı Tatlılar ve Pastalar kitabından..

Taban için:

1 paket yulaflı bisküvi
5 yemek kaşığı tereyağ
1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi


Dolgu malzemesi:

500 gr. krem peynir (Pınar krem kullandım.)
2 yumurta
250 gr. beyaz çikolata
100 gr. toz şeker
1 limon kabuğu rendesi
1 kase böğürtlen

Böğürtlen Sosu:

500 gr. dondurulmuş böğürtlen
150 gr. pudra şekeri
1 limon suyu
2 yemek kaşığı nişasta

Öncelikle, keki yapacağınız kalıbın heryerini iyice yağlayın. Yağladığınız kalıbı buzdolabinda iyice soğutun. Bu arada tereyağını eritin, bisküvileri mutfak robotunda iyice ufalayın. Eritilmiş tereyağıyla, ufalanmış bisküvileri bir kasede iyice karıştırın. Daha sonra çekilmiş cevizleri de ekleyin. Tüm karışımı, dolaptan çıkardığınız kalıba dökün ve bir kaşığın sırtıyla iyice yayın. Sertleşene kadar, 30 - 60 dakika kadar soğutun.

Bu arada, beyaz çikolatayı ince ince kıyın. Isıya dayanıklı bir kaba alın. Ben mari usulü eritin. İyice soğutun.

Krem peyniri karıştırma kabına alın, yumuşayana kadar çırpın. Sonra şekeri ekleyin ve şeker eriyene kadar, yaklaşık 5 dakika çırpın. Teker teker yumurtaları da ilave edin. Karşıma iyice yedirin. Soğumuş olan beyaz çikolatayı ve limon kabuğu rendesini de ekleyip çırpın.

Hazıladığınız karışımı bisküvi tabanın üzerine dökün. Aralara böğürtlenleri ekleyin, çok dibe doğru batırmayın.

Kekinizi önceden 170 C'ye ısıtılmış fırında yaklaşık 1 saat kadar pişirin. Ben çatlamayı önlemek için fırına su dolu bir kase yerleştiriyorum.

1 saatin sonunda fırınınızı kapatın, kapağını aralayın. Keki fırından çıkarmadan yaklaşık 3-4 saat kadar burada soğutun. Daha sonra mümkünse 1 gece buzdolabında bekletin.

Servis yapmadan önce böğürtlen sosunu hazırlayın. Böğürtlenleri robottan geçirin. Nişastayı çok az suyla ezin. Tüm malzemeyi bir tencere koyun ve karıştırarak kaynatın. Kaynadıktan sonra 5 dakika kadar daha karıştırın ve soğumaya bırakın. Servisten hemen önce soğutulmuş ceheese cake'in üzerine dökün.

Afiyet olsun......

19 Şubat 2008 Salı

DEV KALP KURABİYELER - AŞIK EDEN TARİFLER


Yeni etkinlik konusu insanın içini açan, mutluluk veren bir konu:)) Ben de katılmaktan büyük mutluluk duyuyorum.. Dev kurabiyelerimin bir kısmı, benim çoook sevdiğim arkadaşlarıma gitti, onlar kendilerini bilirler:))) Herkese sevgi, aşk dolu tarifler eşliğinde, ağız tadıyla geçecek bir hayat diliyorum.........

Fotoğraflar, anlaşıldığı üzere benim çekimim:)) O kadar güzel fotoğraftan sonra bunları yayınladığım için özür dilerim:)) Ama kardeşim o kadar yoğun kii, bu sefer çekim bana kaldı:))





Etkinlik sahibi Kuş'un Mutfağı'na çok teşekkür ediyor ve kolay gelsin diyorum:)

DEV KURABİYE:

200 gr. tereyağ

1,5 su bardağı pudra şekeri

1 yumurta

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

1 portakal kabuğu rendesi

2 çay kaşığı tarçın

1/2 muskat rendesi

1 tatlı kaşığı toz zencefil

Aldığı kadar un

Oda ısısındaki tereyağını, pudra şekeri ile iyice karıştırın. Yumurtayı ilave edin. Azar azar unu ekleyin, kalan malzemeyi de hamura ilave edin. Hamuru 1/2 saat dinlendirin.

Dolaptan çıkardığınız hamuru, büyük kurabiye kalıplaryla, ya da benim yaptığım gibi, çember kalp kek kalıbıyla kesin. Yağlı kağıt serili fırın tepsisinde, önceden ısıtılmış 175C de üzerler hafif kızarana kadar pişirin. Tel ızgara üzerinde soğutun.

Soğuyan kurabiyelerinizi, şeker hamuru ile süsleyin......

Afiyet olsun........

18 Şubat 2008 Pazartesi

RAPUNSEL KURABİYELERİ

Aslında Hollanda Bisküvileri ama, üzerlerine Rapunsel yazınca, Rapunsel Kurabiyeleri demek geldi içimden:)) Benim şimdiye kadar yediğim en güzel kurabiye - bisküvilerden biri...

Böyle soğuk, karlar altında bir günde, sıcacık kahvelerinizle, çaylarınızla iyi gider diye düşündüm.





Tarifi Sofra Dergisi'nin, Şubat sayısından. Tabii ki Rapunsel ilaveleriyle:))

Hollanda Bisküvisi

175 gr. tereyağ

1 adet yumurtanın akı

1,5 su bardağı pudra şekeri ( Orijinal tarifte 1 su bardağı yazıyordu. )

1 paket kabartma tozu

1 paket premium vanilya

1 limon kabuğu rendesi

Aldığı kadar un

Oda sıcaklığındaki tereyağını, pudra şekerini, yumurtanın akını, kabartma tozunu ve vanilyayı bir kaba alın. Elenmiş unu kaba boşaltın. Meşhur kulak memesi yumuşaklığını elde edene kadar un ekleyin, ama sert bir hamur olmasın. Yoksa kurabiyeler çok sert oluyor. Limon kabuklarını da ekleyip, bir kez daha yoğurun. Ben bu aşamada hamuru 1/2 saat kadar dinlendirdim. Daha güzel bir kıvamı oldu.

Hazırladığınız hamuru, unlanmış tezgahta açın. Bisküvi kalıplarıyla kesin ve yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Tarifin orijinalinde, bisküvilerin üzerine, pudra şekeri va yumurta akı karışımı sürün diyordu ama, bu kadar yumurta fazla geldi gözüme ve ben sürmedim:)) Kurabiyelerinizi 180 C, önceden ısıtılmış fırında, pembeleşene kadar pişirin. Tel ızgara üzerinde soğutun. Bisküviler, hava almayan bir kapta, uzun süre tazeliğini koruyor.

Afiyet Olsun.............

16 Şubat 2008 Cumartesi

DİLA'MIN DOĞUMGÜNÜ PASTALARI

Benim Tatlı Cadı Dila'mın doğumgünü pastaları huzurlarınızdaaaaa....... Dila'dan sizlere daha önce de bahsetmiştim, canım arkadaşımın kızıdır kendileri:)) Doğduğu ilk andan beri beraberiz tatlı meleğimle. Onun pastalarını hazırlamasam olmazdı elbette:)) Ben Dila'yı ilk gördüğümden beri "Prensesim" diye seviyorum, bu lakabın da etkisiyle, ne zamandır hayal ettiği, şatolu pastayı yapmaya karar verdim. Çok da isabetli bir karar olmuş, çok mutlu oldu prensesim:))

Yukarıda ki Peri Kızı, günün olaylı objesiydi:)) Nerdeyse kavga çıkıyordu çocuklar arasında:))

Bu pasta da, Dila'mın yuvası Çitlembik Anaokulu'nun amblemi olan pasta. Dün de yuvada kutlama yapıldı, Dila'cık da arkadaşlarına bu pastayı armağan etti:))






İşte Peri Kızı'nın sihirli şatosuuuu....
Gelelim tarifeee:)) Pandispanyamın tarifi bu sefer Emel Başdoğan'ın Pasta Yapımı kitabından, gerçekten çok memnun kaldım tariften. Hem yumuşacık, ıslatılmaya ihtiyaç duyulmayan bir kek, hem de çok lezzetli.

Pandispanya:
250 gr. tereyağ
450gr. toz şeker
6 yumurta
300 gr. krema
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı limon suyu
300 gr. un
100 gr. kakao
2 tatlı kaşığı kabartma tozu
1/2 tatlı kaşığı karbonat
1/2 çay kaşığı tuz
Tereyağ ve şekeri çukur bir kapta şekerler eriyene kadar çırpın. Daha sonra teker teker yumurtaları ekleyin. Vanilya, krema ve limon suyunu da ekleyip, bir süre daha karıştırın.
Un, kakao, kabartma tozu, karbonat ve tuzu ayrı bir yerde eleyin. Tereyağlı karışıma karıştırın.
Yağlanmış ve unlanmış kalıba dökün ve önceden ısıtılmış 175C fırında 40 - 45 dakika pişirin.
Çikolata Ganaj:
200 gr. bitter çikolata
200 gr. sütlü çikolata
200 gr. krema
150 gr. tereyağ
Kremayı kaynama noktasına kadar ısıtın. İçine önce, minik doğradığınız bitter çikolatayı, o eriyince de sütlü çikolatayı ekleyin. Bir müddet, tüm çikolata eriyene kadar karıştırın. Biraz ılınınca, oda ısısındaki tereyağını da ekleyin ve mixer yardımıyla bir süre çırpın.
Üç kata böldüğünüz pandispanyanın aralarına, çikolata ganajdan koyun ve, en üstünü yine ganajla kaplayın. Ben Dila'mın özel isteği üzerine ganaj ve damla çikolata dışında bir şey koymadım. Arzu ederseniz arasına taze meyve de koyabilirsiniz.

14 Şubat 2008 Perşembe

SEVGİLİLER GÜNÜ - KONSEPTE UYGUN PASTA:))


Böyle özel günleri gerçekten çok seviyorum. Yılbaşı, Sevgililer Günü, Anneler Günü, Babalar Günü, doğum günleri; her biri yaklaştıkça içimi, kocaman, sımsıcak bir mutluluk kaplıyor, heyecanlanıyorum, neşe doluyorum:)) Hayatın tüm zorlukları, endişeleri, mutsuzlukları, umutsuzlukları pespembe bir perdenin ardına saklanıyor. Ve ruhumu tamamen o günün anlamı, kişiye özelliği, güzelliği kaplıyor.

Neyse, lafı fazla uzatmadan, bu özel günün konseptine uygun hazırladığım pastamı görücüye çıkarayım:))Üzeri gelin çiçekleriyle kaplı pastam, daha çok düğün temalı bir pastaydı:) Kırmızı, kıpkırmızı kalpler ise, tam da günün anlamına, içtenliğine, can alıcılığına uygun bir pasta dekoru oldu sanırım:))



NOT: Bir önceki beyaz güllü pastanın ve kırmızı güllü pastanın fotoğrafları Mode Image & Production' a aittir:)))) Yani canım kardeşime:))


TÜM SEVENLERİN, KALBİNDE SEVGİYE YER AÇABİLENLERİN GÜNÜ KUTLU OLSUN!!!

11 Şubat 2008 Pazartesi

SEVGİLİLER GÜNÜ PASTASI MAKETİ

Malum Sevgililer Günü yaklaşıyor. Herkesi tatlı bir telaş almış durumda. Hazırlıklar son hız devam ediyor:)) Ben de cafenin vitrinine hazırladığım maket pastalarımdan birini sizlerle paylaşmak istedim.

Bu maket pastayı düğün temalı hazırladım. Çok güzel bir nişan, düğün pastası da olabileceğini düşünüyorum. Ne dersiniz?



10 Şubat 2008 Pazar

BULUŞTUK BİZZZZZ VE ÇOOK EĞLENDİK:))

Uzun süredir, düzenlenmesi beklenen büyük(!) buluşmamızı gerçekleştirdik:) Çok güldük, çok eğlendik, kısacası harika vakit geçirdik. Katılmak istediğini belirten çoğu blog dostlarımız, çeşitli sebeplerden aramızda olamadılar. Ama çooook şey kaçırdılar. Benden söylemesi:))

Kimler kimler mi vardı? Sayalım bakalım: Eyvah Ne pişirsem Gönül'üm, Sihirli Kepçe'm Feyza, Kitchen O'clock Nilay'ım, Pastalila'm Ferah, Işıl'ca Tatlar Işıl ve Sarı Mutfak Hande...

Dediğim gibi çok fire verdik, ama biz hepinizin yerine eğlendik, yedik-içtik, bol bol güldük, muhabbet ettik. Hatta bir ara bulunduğumuz kata gelen bir çifti sanırım kaçırdık:)) Ama konuşulacak o kadar çok şey vardı ki, kendimiz bile şaşırdık zamanın nasıl geçtiğine:)

Bundan sonraki buluşmamızda daha çok blog dostumuzla tanışabilmek ümidiyle........



Sevgili Sihirli Kepçe'min de bahsettiği gibi, ben midemdeki ufak bir problem yüzünden pek bir şey yiyemedim:(( Ama bol bol yukarıda görmüş olduğunuz güzellikte ikram edilen maden suyundan içtim:)) Bu iştah açıcı fotoğrafı da sizinle paylaşmak istedim...
Herkese Sevgiler......

8 Şubat 2008 Cuma

CEMRE BEBEK GELDİİİ + BUNLAR DA KURABİYELERİ:))

Evet Cemre bebek geldiiii.... Uzun süredir, erken doğacağım diyordu, ama düne kadar sabretti, ve aramıza katıldı:)) Ben de anneciğine söz verdiğim bebek kurabiyelerini, kendiminde anlayamadığı bir süratle bitirdim:)) Nasıl zor bir iş anlatamam sizlere, dünyalar güzeli bir bebeciğe, onun kadar güzel olması mümkün olmayan bir hediye vermek. Ama yine de canımı dişime taktım ve minik Cemre'me pembe, beyaz bebek kurabiyeleri hazırladım:)) Ama bizim kızımız biraz koyuymuş benim kurabiyelerimden:)) Esmer güzelimm benimmmm.. Kurabiyelerin sepete dizilmiş hallerinin fotoğraflarının hiçbirini beğenmedim, o yüzden toplu görüntüleri yok:)) Ama detaylar, ana konumuzu yansıtıyor sanırım. Siz bunları lütfen, pembe seramik bir saksıda hayal edin:))



Kurabiyelerin bir kısmını saplı hazırladım, bir kısmını da yukarıda gördüğünüz gibi, poşetlere yerleştirdim. Ve bunları da çok şık bir sepete dizdim:)) Daha hastanenin kapısından girdiğimde, elimdekiler ilgi odağı oldular. Hele odaya çıktığımda, Cemre'yi muayeneye gelen doktor hanımın, tepkisi ve odadan çıkar çıkmaz, arkadaşlarına anlatıp, tüm arkadaşlarını odaya göndermesi inanılmaz mutlu etti beni:))

Kurabiyeler benim her zaman uyguladığım tarifle yapıldı. Ve tabii ki şeker hamuruyla süslendi:))


Esmer güzeli Cemre bebeğime "Hoş geldin , hepimizi çok mutlu ettin" , anne ve babasına ise" Cemre bebek ve ağabeyi Tata ile çook uzun, mutlu ve sağlıklı bir ömür dilerim" demek istiyorum.

Cemre'm hayat sana hep güzel şeyler getirsin.........

4 Şubat 2008 Pazartesi

MEZUNİYET PASTASI VE BULUŞMA:)

Daha önce de dediğim gibi, kardeşim Fotoğraf -Video okuyor(du). Veeeee bu dönem çoook güzel bir notla okulundan mezun oldu:)))))Zaten sadece bitirme projesi kalmıştı,bugün sabah saatlerindeproje notunu telefonla bildirdi ve beni aldı bir telaş:)Acilen akşama pasta yetiştirmem lazımdı:)Hemen hazırlıklara başladım ve ne mutlu ki herşey yolunda gitti ve akşam ki kutlamaya pasta da yemekler de yetişti:))Gerçi pastanın dizaynı tam istediğim gibi olmadı ama yine de temanın çok da dışında değildi. Doğum fotoğrafçısı olduğu için, daha farklı bir tema vardı aklımda ama, çok ani olunca ancak bu kadar yapabildim.



Kardeşim kendi deyimiyle bayaz pasta sever:) Yani vanilyalı pandispanya, beyaz çikolata sos ve böğürtlen:)Ben bugün bir de ekstradan frenk üzümü ilve ettim.

Bu da pastamızın içinin görüntüsü:


Tarifi yakında:)


Bu arada, uzun süredir konuştuğumuz, gerçeklerştirmek istediğimiz buluşmayı, 09.02.2008 tarihinde düzenlemeyi düşündük. Buluşma saatini 13.00 olarak belirledik. Katılmak isteyen dostların, blog adı, kendi adları ve İstanbul Anadolu ya da Avrupa yakası olarak aşağıdaki adreslere en geç 07.02.2008 tarihine kadar mail göndermelerini rica ediyoruz.Buluşma yeri katılmak isteyenlere mail ile bildirilecektir.

sihirlikepçe@gmail.com

gonlum75@gmail.cum

pastacirapunsel@gmail.com

nilaycinisli@gmail.com


İLK EBE - SOBE OYUNUM:)))

Yukarıda ki fotoğrafın, aşağıda yazacaklarımla pek bir ilgisi yok ama, canım kardeşimin çok özel bir fotoğrafı:)) Ne zamandır aklımdaydı eklemek, kısmet bugüneymiş:))



Sevgili Burçin'ciğim mimlemişti beni bir süre önce:) Benim ilk mimim bu, Burçin tarafından olması ise çoook büyük bir mutluluk:)) Buyurun cevaplara:



1. İşte bunlar bakalım kaç tanesi gerçek olacak?

*Hep hayalini kurduğum, kocaman tezgahlı bir çalışma atölyesi:)ve tabii ki tamamen kendime ait minicik bir butik pastahane:)

*Hayatlarından çok memnun, çook mutlu çocuklar yetiştirmek.

*Çevremdeki tüm sevdiklerimin hiç kırılmadığı, heeeppp mutlu ve umut dolu olduğunu görmek.

2.Hemen yapabileceğim halde neden beklediğimi bilmediklerim:

*Uzun süredir seslerini duymadığım sevgili arkadaşlarımla görüşmek:)

*Sevgili Lila'nın da dediği gibi kapsamlı bir pastacılık kursuna katılmak,

*İçimden geçenleri, beni üzen insanlara söyleyebilmek:)Sanırım hiç bir zaman yapamayacağım birşey:)

3.Bir daha Dünya'ya gelsem ve seçme şansım olsa:

*Sanırım değiştirmek isteyeceğim çok da şey yok:) Ama, daha çok uzun süre sevdiklerimle beraber olmayı dilerdim.

*Yok dedim ama, daha az evhamlı ve pipirikli bir yapıya sahip olmayı dilerdim:)

1 Şubat 2008 Cuma

BENDEN DE AŞURE:))



Bu aralar ciddi anlamda yoğunum, gerçi yoğunluktan şikayetçi değilim, yanlış anlaşılmasın:)) Seviyorum ben oradan oraya koşturmayı, bir şeylere ve bir yerlere yetişmeye çalışmayı. Tabii koşuşturmaların iyi ve güzel sonuçlar getirenini seviyorum:)) Umarım hep güzel amaçlar için koştururuz hepimiz:))


Bu tatlı koşturmaca arasında annemle yaptığımız, enfesss aşureyi de sayfama eklemek istedim:)) Bu arada annemin aşuresi pek meşhurdur. Bayağı bol fanatiği, bağımlısı vardır:) Aşure ayı geldi mi aşuresever tanıdıklar, annemin aşuresini dört gözle bekler:))Annem de tüm tanıdıklara yetsin diye kocaman 2 kazanla yapar tatlısını:) Ama tek kötü yanı vardır, asla tarifini veremez, çünkü tüm ölçüler göz kararıdır:)) O yüzden ben de sizlere tarif veremiyorum, ama bu seneki aşurenin içinde tam 30 çeşit malzeme vardı:)) Hatta dediğine göre, eksikleri de varmış, ama bu seferlik bu kadar olmuş:))







Tarifi veremiyorum ama, malzemeleri yazabilirim:)

Kuru fasulye, nohut, aşurelik buğday, pirinç, kayısı, incir, portakal, mandalina, kestane, limon, şeker, tuz, süt, nişasta, karanfil, muskat, nar, fındık, dut kurusu, badem, dolmalık fıstık, tarçın, hindistan cevizi, ceviz, üzüm, fıstık,elma, ayva,armut ve su.

Tüm aşure yapanların da ellerine sağlık bu arada:))

Afiyet olsun..........